woensdag 16 september 2020

Ontspullen - een mini challenge

Ik heb weer een leuke kleine uitdaging voor mezelf... onstpullen!

Opruimen, ik houd ervan! Ik ben van nature een opgeruimd type. En dat bedoel ik letterlijk want figuurlijk kan ik best af en toe een beetje humeurig zijn hoor! Mijn man Georg is ook erg netjes, zelfs nog netter dan ik. Na iedere werkdag maakt hij zijn gereedschap schoon en ruimt hij zijn spullen en de rommel op, waardoor zijn klanten met hem weglopen! Samen hebben wij aardig wat spullen, al die spullen hebben een vaste plek en na gebruik worden ze altijd meteen weer op hun plek gezet, gelegd, gehangen of wat dan ook. Voordeel hiervan is dat we nooit iets kwijt zijn, nooit aan elkaar hoeven te vragen waar iets is en elkaar dus ook nooit hoeven te verwijten dat de ander iets heeft zoekgemaakt. Heel fijn voor de relatie!

 

Wanneer ik terugdenk aan vroeger was mijn meisjeskamer ook altijd opgeruimd, ik vond het fijn om te doen en prettig dat ik alles op een vaste plek had. Toen ik thuis woonde was ons huis ook altijd opgeruimd en hadden dingen een vaste plek. Het was er met vier personen wel iets rommeliger dan het nu bij ons thuis is, maar echt een bende was het nooit.

 

Ondanks dat het netjes is in huize Stella Is Zuinig, vind ik dat ik nog best wel wat spullen kan opruimen of kan weggooien. En weggooien kan ook betekenen dat ik het naar de kringloop breng of op een andere manier er afscheid van neem. Met andere woorden ontspullen.

 

Zo heb ik een plastic krat vol met oude elektronica. Er zitten mobiele telefoons bij, mp3 spelers en zelfs een Revo agenda met toetsenbord. Man man man wat was ik daar blij mee toen ik die had gekocht! En wat heb ik daar veel plezier van gehad!

 

Ook heb een paar lades vol met oude horloges, sieraden zonder enige waarde die ik nooit meer zal dragen en andere snuisterijen waar ik niets mee doe. Dan zijn er nog kratten met schoenen die niet allemaal meer gedragen worden omdat ze gewoon niet lekker zitten en hangen en liggen er in mijn kast nog kledingstukken die ook weg kunnen. Misschien levert het nog wat op, misschien niet. Ik ontdekte dat ik een vintage Engels theeblikje heb met een waarde van rond de 20 euro. Wie weet kan ik dat verkopen.

 

De opruimgoeroes en opruimcursussen adviseren om klein te beginnen. Dat wil zeggen niet meteen je hele kelderbox, schuur of keuken overhoop halen, maar per laatje, doosje, kratje, kast of hoekje beginnen. Ik vind dit een prima advies! Wanneer ik zelf een opruimbui heb pak ik het ook per onderdeel aan. Zo neem ik een paar keer per jaar mijn kledingkast onder handen en doe dit dan per soort, bijvoorbeeld alle broeken, jurken en rokken of alle vesten en jassen. Zo houd je het overzicht en is het een klus die niet heel lang duurt.

 

Ik heb besloten om mezelf in de laatste maanden van dit jaar een kleine challenge op te leggen. Vanaf 11 september tot en met 18 december ga ik spullen wegdoen. Deze data zijn gekozen omdat de laatste drie maanden, oktober tot en met december niet echt handig zijn, we hebben namelijk het plan om met kerstmis nog even weg te gaan. Ik ga niet te werk volgens het principe dag 1: 1 item, dag 2: 2 dingen, maar ik ga wél iedere dag iets wegdoen. Het is een kleine challenge en volgens mij moet dit lukken, maar misschien schat ik het wel helemaal verkeerd in en heb ik lang niet zoveel dingen om echt weg te doen.

 

blijven of weg?

Waarom ga ik dit eigenlijk doen?

Ten eerste omdat ik het niet nodig vind om dingen lang te bewaren wanneer ik ze niet gebruik en ook niet meer zal gaan gebruiken. Ten tweede omdat ik merk dat ik soms te lui ben om spullen uit te zoeken en naar de kringloop te brengen. En ten slotte omdat ik het fijn vind wanneer ik ruimte heb, geen troep in laatjes en kastjes tegen kom waaraan ik me dan weer kan ergeren!

 

Wat lastig blijft is dat mijn man niet van het ontspullen is. Zolang het huis niet uitpuilt, hij de spullen netjes opgeborgen heeft en ze hem niet in de weg liggen vindt hij het niet nodig om weg te gooien of te geven. De afspraak is dan ook dat ik alleen mijn eigen spullen mag ontspullen! En hier valt verder ook niet over te praten 😉!

 

Ik ga een lijst bijhouden van alles wat weg gaat met de datum én het artikel. Wanneer ik klaar ben zal ik verslag doen van de resultaten, mét de lijst erbij!


Deze post verscheen eerder als gastblog op https://www.zuinigeman.nl/2020/09/mini-challenge-opruimen-en-ontspullen.l.html


Geen opmerkingen:

Een reactie posten