woensdag 12 augustus 2020

Wanneer met pensioen?

Nee, voorlopig ga ik nog niet met pensioen. Maar ik word in de herfst 53 en inmiddels hoor ik bij de ‘oude garde’ op het werk. Dat houdt in dat steeds meer van de collega’s waar ik al jaren mee werk het over pensioen hebben en een aantal zelfs al binnen niet al te lange tijd met pensioen gaan. Bijna allemaal, zowel de mannen als de vrouwen, werken al deeltijd en zijn op een of andere manier aan het afbouwen. Ik weet niet of dit in alle beroepen zo gaat, maar in het onderwijs zie ik bijna geen mensen boven de 60 die nog een voltijd aanstelling hebben. Het is natuurlijk een luxe wanneer je minder kan gaan werken en toch in je levensonderhoud kan voorzien, dat is niet voor iedereen weggelegd.


Ik heb begrepen dat er vroeger allerlei regelingen voor oudere werknemers waren waardoor het financieel aantrekkelijk was om af te bouwen. Het schijnt dat er van die regelingen niet zoveel meer over is. Ik heb nog niet exacte bepaald wanneer ik wil stoppen met werken en waarschijnlijk zijn er dan weer andere regelingen dan nu. Ik kan daar dus nu nog geen rekening mee houden.  De AOW leeftijd voor iemand van mijn leeftijd is bijna 68 jaar. Dat is best nog een lange periode en ik weet natuurlijk niet wat er in de tussenliggende jaren nog allemaal op mijn pad komt op het werk, en in mijn privéleven.

 

Mijn werk is leuk. Ik heb er plezier in en alhoewel het soms zwaar is, is het geen werk waarbij je lichamelijk uitgeput raakt. Ik vind dat ik voldoende vakantie heb, ik heb een prettige werkruimte, regelmatig pauzes en fijne collega’s. Ik  heb een behoorlijke mate van vrijheid om mijn dagen, naast het vaste rooster, naar eigen inzicht in te richten met de extra taken die ik heb. Voor sommige van deze taken kom ik ook bij andere scholen en bedrijven en leer en zie ik nieuwe dingen.

 

Toch heb ik besloten om over niet al te lange tijd – ergens in het komende schooljaar – minder te gaan werken. Geen dag minder, maar per dag een uur minder. Op deze manier kan ik meer tijd besteden aan andere dingen die ik ook leuk of belangrijk vind. Dit betekent salaris inleveren en lange tijd was ik hier bang voor. Inmiddels weet ik dat ik van minder dan mijn huidige salaris kan rondkomen en ook is het mogelijk om nog verder te bezuinigen indien nodig (maar ik verwacht niet dat dat nodig is).


minder werken  = meer tijd voor andere dingen

 

Ook zou ik best wel willen afbouwen richting mijn AOW-leeftijd. Niets doen is geen optie, daar heb ik ook geen behoefte aan. Maar minder werken voor een werkgever en meer vrijheid om eigen tijd en bezigheden te plannen lijkt me heerlijk. Misschien een beetje bijklussen van tijd tot tijd lijkt me ook leuk.

 

Minder werken heeft natuurlijk wel een impact op mijn pensioen. Op mijn pensioenoverzicht kan ik zien dat de uitkering die ik na mijn pensioen ontvang niet heel hoog is in vergelijking met wat ik nu verdien. Dat komt omdat ik vrij laat begonnen ben met pensioenopbouw. Omdat ik ook een aantal jaren in het buitenland heb gewoond heb ik ook een AOW-gat. Dit is waarom ik heb besloten om zelf ook geld bijeen te sparen voor later. In eerste instantie via een ‘gewone’ spaarrekening waarbij ik het geld voor langere tijd vaststaat. Daarnaast ben ik gaan beleggen om een pensioenpotje op te bouwen. En deze week heb ik ook een spaarrekening geopend die een pensioenspaarproduct aanbiedt. Er zijn een aantal spelregels bij zo’n spaarproduct. Zo is er bijvoorbeeld een maximale inleg en zijn er voorwaarden aan hoe en wanneer je je geld opneemt. Voordeel van deze rekening is het belastingvoordeel aan het eind van de rit.

 

Ik leeft natuurlijk nu en zorg er nu ook voor dat ik een fijn leven heb. Maar ik houd er wel rekening mee dat ik, wanneer ik eerder stop met werken,  ik een aanvulling heb om dan niet op een houtje te hoeven bijten!


Dit artikel verscheen eerder, in iets andere versie,  als gastblog op Zuinigeman.nl 


9 opmerkingen:

 1. Als ik het goed zie, dan blog je vandaag een jaar. Gefeliciteerd met dit jubileum!

  Ik heb na mijn 60e een paar jaar 4 dagen van 7 uur gewerkt en vanaf mijn 62e werkte ik 3 dagen van 8 uren. Ik vond die acht uren wel lang, maar het was wel heerlijk om maar drie dagen te werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik dacht al dat ik het artikel gelezen had. Probeer tijdig wat minder te gaan werken nu het nog leuk is, dan hou je ook meer energie over voor andere dingen, zodat je tijdig kan gaan omschakelen. Ik heb gemerkt dat het boven de 55 steeds zwaarder gaat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Aaf, nou moe... ik had de 18e in mijn hoofd!! Ik had al een blogje klaar staan om mijn 1e verjaardag te vieren!! Dank je wel! Zo afbouwen als jij hebt gedaan klinkt zeker fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Op naar een leven zonder baas, goed om te weten dat ik niet alleen ben wanneer ik ervaar dat het toch een tikkie zwaarder wordt! Ik ga inderdaad tijdig omschakelen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel verstandig ik ga als ik kan ook afbouwen nu nog full-time werkzaam

   Verwijderen
  2. Nu je nog full-time werkt en dat nog leuk vindt en het kan volhouden kan je lekker sparen, maar zodra je merkt dat het minder moet worden zou ik het zeker doen als het kan. Iedereen die ik ken en die minder is gaan werken zegt dat het verlies van inkomen niet opweegt tegen de extra vrije tijd!

   Verwijderen
 5. Ik heb een opmerking van heel andere aard: Ik vind het prettiger om reacties te lezen bij het bericht zelf en niet op een andere pagina terecht te komen.
  Op mijn blog werk ik met Ingesloten reacties. Dan kun je ook reageren op reacties.

  Je doet dit door vanuit instellingen te gaan naar
  Posts, reacties en delen
  Dan kies je bij reacties voor Ingesloten, dat vind je in het rolmenu.

  Je hoeft deze reactie niet te publiceren hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Aaf, advies van een ervaren blogger is altijd welkom, dank je wel! Ik heb het geregeld zoals je ziet! :-)

   Verwijderen
  2. Ik zie het! Veel beter en overzichtelijker!

   Verwijderen