donderdag 30 juli 2020

Niet kopen leuker dan wel kopen

Ik herinner me nog goed hoe het soms voelde om iets nieuws te kopen. Een mooie leren schoudertas, een paar prachtige schoenen, een nieuw horloge, een leuke jurk. De opwinding die dit met zich meebracht, de spanning vooraf bij het zoeken en kijken en voelen, de aankoop betalen bij de kassa. Het laten inpakken want het is een cadeautje (ja, voor mezelf!). Het pakje of tasje mee naar huis nemen. Eerst jas ophangen, thee zetten en dan pas, zittend op de bank, de aankoop uitpakken. 

Wat was dat fijn!! Maar wat duurde dat geluksgevoel maar kort! Over sommige aankopen heb ik heel lang vooraf nagedacht en voorpret gehad. Vaak waren dat aankopen waar ik nu nog steeds gebruik van maak. Ik denk nu even aan een leren schoudertas die ik 8 jaar geleden in Londen kocht. De tas was duur, héél duur, en ik heb er 5 dagen over gedaan om hem te kopen. Ik ben langs de etalage gelopen, ben de winkel een paar keer binnengaan om de tas goed te bekijken en uiteindelijk, op de ochtend van vertrek ben ik snel naar de winkel geraced om de tas te kopen. Ik gebruik hem dus nog steeds, een paar maanden per jaar. Iedere keer als ik de tas weer tevoorschijn haal is het een 'nieuwe' tas.Inmiddels koop ik bijna nooit meer iets nieuws, tenzij het is omdat ik iets moet vervangen of echt iets nodig heb. Tassen heb ik genoeg. Kleine tasjes voor een avondje uit, wat grotere tassen voor een dagje uit. Tassen voor naar het werk, tassen voor op vakantie. Voor iedere gelegenheid heb ik wel een tas. Dat geldt niet alleen voor tassen, maar ook voor kleding, schoenen en andere spullen. 

Gelukkig mis ik de kick van de voorpret en het kopen van nieuwe spullen niet. Wat ik heb gemerkt is dat dit verdwijnt, net als het verlangen om iets te kopen. Het is niet zo dat ik nu met tegenzin geld uitgeef, ik vind geld uitgeven  niet erg, MITS ik het uitgeef aan iets nuttigs. Dat kan een cadeautje voor een ander zijn, maar ook iets voor mezelf of voor in huis. Het kunnen goederen of diensten zijn. Maar zomaar iets kopen doe ik (bijna) nooit meer. 

Ik krijg inmiddels een kleine kick uit het niet kopen! Ik bespaar mezelf daar niet alleen geld mee, maar ook een boel tijd doordat ik niet meer ga winkelen. In ons kleine stadscentrum zijn niet zo gek veel winkels dus daar winkelen deed ik al lang niet meer. Soms even snel een bezoekje aan de Hema of de H&M (niet in mijn bespaarjaar!) maar meer ook niet. De grote stad opzoeken om te winkelen doe ik al jaren niet meer. Tijdens buitenlandse vakanties komen we nog wel eens in grote steden in Europa en dan valt me op dat het winkelaanbod niet heel veel anders is dan hier. Dus ook wanneer we tijdens zo'n vakantie bij een grote stad zijn zoeken we de leukere buurten op waar markten en leuke kleine boetiekjes zijn. Dan lopen we daar doorheen en kijken wat rond. Maar de grote winkelstraten proberen we zoveel mogelijk te vermijden. En dat geldt ook voor steden in Nederland. Shoppen, voor veel een hobby, is niet meer mijn ding. 
4 opmerkingen:

 1. Vandaag was ik in de kringloop en kocht wél iets.
  Een rokje en 2 korte mouw-shirts.
  Samen voor €3,25.

  Ik heb weinig shirts met korte mouw en het wordt weer erg warm deze dagen.
  Dus tja, ik werd blij van het wél kopen vandaag ;-)

  Groetjes, Marielouise

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook wel eens iets laten inpakken voor mezelf. Was meer als soort schrikreactie toen me dat werd gevraagd. Blijkbaar deed iedereen dat. Dus moest ik ook wel. Zo voelde dat. Nou, ik weet nu niet eens meer wat het was :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marielouise, dát begrijp ik heel goed! Zo is shoppen leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heej Uitklokken, haha... ik kan me niet voorstellen dat jij iets doet omdat iedereen het doet ;-) ! Grappig dat je ook geen idee meer hebt wat het was! Als ik iets duurs voor mezelf koop laat ik het graag inpakken. Ik heb dat ook met cadeautjes van Georg... ik kies zelf iets uit, weet dus al wat het is maar wil toch dat hij het inpakt! Snapt die arme man niets van... LOL! Dat is denk ik het kind in mij ;-)

  BeantwoordenVerwijderen