woensdag 10 juni 2020

De voorraad opeten

Ik heb me weer eens voorgenomen om de voorraad uit de vriezer en de voorraadkast op te maken. Af en toe is dit nodig. Er ligt momenteel best veel eten in de vriezer en ook in een vriezer blijft niet alles eeuwig goed. Er is bij sommige producten zoals vlees en vis sprake van frostbite als het te lang ingevroren is. Ik vind het ook fijn om de spullen uit de kast op te maken. Buitenlandse blikjes en zakjes die ik we ooit gekocht hebben vanwege de leuke verpakking of uit curiositeit. Zakken met granen en peulvruchten, koekjes en cake, smeersels en prutjes, potjes en spullen uit kerstpakketten. Tenslotte vind ik het ook leuk om te kijken of ik met heel weinig boodschappen de maand door kan komen en daardoor zo min mogelijk uit te geven.
Wat ligt er dan zoal in de vriezer? Op 5 juni heb ik een lijst gemaakt van de inhoud van de vriezerlades van boven naar beneden:

Lade 1:
- vier bakken schepijs in de smaken aardbei, chocolade, vanille en karamel;
- 1/2 pakje koffieleutjes
- 6 gangmakers
- 8 mini Magnums
- jampot zelfgemaakte bramencouli
- zak blauwe bessen voor in de havermoutpap
- zak overrijpe bevroren stukjes banaan voor in de havermoutpap of om nicecream van te maken (interesse ? zie Google: recept bananenijs)
- drie zakken chocoladepaaseitjes diversen smaken

Lade 2:
- portiezakjes gekookte rijst, gekookte quinoa, gekookte bulgur (11 porties totaal)
- zak met stukken verse gember, laos, citroengras, citroenblad en spaanse pepers voor bereiding van Oosterse gerechten
- 2 jampotten ganzenvet om aardappels in te bakken
- zak doperwtjes
- zakje gekookte kikkererwten
- zakje gekookte zwarte bonen
- zakje maiskorrels
- zakje gekookte pintobonen
- zakje geraspte oude kaas

Lade 3:
- 2 makreelfilets
- 2 kippedijen
- 2 kabeljauwhaasjes
- 8 merguezworsten
- 2 pakjes spekreepjes
- 2 zelfgemaakte gehaktballen
- pakje falafel
- pakje vegetarische balletjes
- pakje vegetarische wokreepjes
- 2 kilo Iberco varkenswangen
- 3 Livar hamburgers
- 1 biologische hamburger

Lade 4:  (alles zelfgemaakt!)
- 1 liter Turkse linzensoep
- 1 liter zomerse doperwtencourgettemuntsoep
- 2-porties chili sin carne
- 2-persoons portie pintobonen met chorizo
- 2 porties passata
- 4 porties ratatouille
- 1 portie vegetarische auberginekikkererwtencurry
- 1 portie sperziebonentomatenstoofje
- half blikje gepelde tomaten
- half pakjes Oatly kookroom
- half blikje kokosmelk
- restje Tom Yum bouillon
- bakje foe young hai saus
- bakje hummus
- portie satésaus


Lade 5: (deze voorraad hoeft niet eerst op voor ik hem weer aanvul, hier eten we dagelijks van en dit wordt dan ook steeds aangevuld)
- 1,5 Alison gesneden volkorenbrood
- 1 gesneden krentenbrood
- 1,5 pak (11 sneetjes) roggebrood met zonnebloempitten
- 1,5 pak (13 sneetjes) Eiffeler tarweroggebrood

Lade 6: (idem lade 5)
- 4 krentencarrees
- 4 biologische speltbroodjes
- 1 grote ciabatta
- 1 zak flatbreads
- 6 pita's
- 1 lavas
- 1 vruchtenstolletje met amandelspijs
- 6 plakjes bladerdeeg
- 3 rotiplaten

Lade 7:
- pak bananenbladeren
- 1 liter groentebouillon
- 1 liter runderbouillon
- 1 diepvriespizza
- 1 verpakking Mora saté

Lade 8:
- 2 icepacks 
- 2 trays ijsblokjes

Ondanks dat ik goed heb gekeken zal de lijst vast niet volledig zijn maar het meeste staat er bij. Of het vlees opgaat weet ik niet, zelf maak ik dit niet klaar, dat doet Georg. Ik verwerk het wel in de menuplanning maar daar wijken we ook nog wel eens vanaf. 
Dit lijkt een boel maar geloof me, als het lukt om zo min mogelijk uit te geven en zoveel mogelijk uit de voorraad te putten, is het is op voor we het weten! 
De kastplanken laat ik even voor wat het is, daar staan ook dingen tussen die wekelijk gebruikt worden en die worden steeds aangevuld. Daar ga ik geen lijst van maken.

Eind van de maand zal ik de vriezerlijst er weer bij nemen en kijken wat er van over is, maar ook van wat er bij is gekomen want er zal ook nog wel het een en ander vers gekookt worden.  

8 opmerkingen:

 1. Wij hebben maar 3 laden, als vriezer onder de koelkast... En dat is niet altijd genoeg. Het is denk ik wel een stok achter de deur om niet teveel in te vriezen en te laten verspochten :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Uitklokken, wij hebben zo'n grote vriezer want vonden 3 lades ook te weinig. (Ooit hadden we zo'n klein vakje met ruimte voor 3 ijsblokjes bovenin de koelkast.... hoe we dat ooit normaal hebben gevonden!! ;-) We gooien nooit iets weg, en hebben veel voorraad zoals je kan zien. Voor twee personen lijkt het veel, maar voor ons is dit prima. We koken ook heel vaak voor meerdere keren en dat maakt het op een drukke doordeweekse dag makkelijker, dan halen we iets uit de vriezer, verse groenten erbij en klaar! Ook kopen we vaak 'bulk' en ik ben fan van aanbiedingen, dan koop ik ook wat meer als het producten zijn die ik toch al kocht. De koelkast is ook zo hoog en heeft 3 hele grote zgn bioloades waarin de temperatuur 0 graden is en alle groente (en sommige fruitsoorten) heel lang knapperig en goed blijven.Kostte wat, maar zoals ze zeggen... dan hebbie ook wat! ;-) Het is natuurlijk pure luxe om zoveel te hebben en te kunnen kopen, maar uiteindelijk is het goedkoper dan dagelijks naar de winkel (impulsaankopen!) en dingen weggooien. En ja, het is óók lifestyle-inflatie, we doen het omdat het kan.

   Verwijderen
 2. Omdat ik in totaal 14 diepvrieslades heb heb ik al jaren een overzicht wat in welke la zit.
  En op onduidelijke pakjes een afplaktape met wat het is

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lot, hier wordt ook alles gelabeld, inhoud én datum! Soms zie je na het invriezen niet meer goed wat het is en dan is zo'n stickertje erop wel fijn. Het meeste blijft niet erg lang liggen, maar dan nog vind ik het fijn om af en toe even 'op te schonen'. Ik weet uit mijn hoofd voor 99% wat er in de vriezer, koelkast en voorraadkasten ligt en grijp eigenlijk nooit mis! Ben dan ook een organiser pur sang!

   Verwijderen
 3. Jullie vriezer is wat diverser dan de onze, maar onze heeft ook maar drie laden. Wat ik al een enorme luxe vind na het jarenlang delen van 1 minivak met 3 personen. Wij vriezen ook veel restjes in en maar eten er ook weer regelmatig uit. Ook vleesvervangers uit de aanbieding zijn er standaard te vinden, net als brood en restjes stokbrood doe ik tot croutons of bruscetta verwerk. Heerlijk, zo'n vriezer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Hermien, ja inderdaad een luxe! Restjes gooien wij nooit weg en alles uit de vriezer komt op een of andere manier op tafel, als maaltijd, of verwerkt in een nieuw gerecht. Ik ben erachter gekomen dat je heel veel dingen prima kan bevriezen zonder dat ze aan kwaliteit inboeten. Ik probeer het gewoon en meestal pakt het goed uit.

   Verwijderen
 4. Paaseitjes in de diepvries? Die halen bij mij het speciaal-aangeschafte-schaaltje-met-schattige-kuikentjes niet eens!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Janne, ik moest erg lachen om je opmerking!! Ik herken het trouwens wel hoor, ik had al paaseitjes in huis toen ik ook nog aan de laatste musketkransjes bezig was! Deze laatste zakken komen bij de Hema vandaan, aan het begin van de coronapandemie. Toen kon ik drie zakken voor de prijs van een meenemen. Ik neem er nu na het eten 's avonds eentje (ja echt eentje!) bij de thee. Volgens mij lukt het me dan om er net zo lang mee te doen tot de eerste kikkers en muizen weer in de schappen liggen! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen