woensdag 18 maart 2020

Verzorgingsproducten

Toen: een hutkoffer vol met tubes, potjes en flesjes met scrubs, crèmes, lotions, smeersels, zalfjes en gezichtsmaskertjes. Lippenstiften, oogschaduw, mascara, eyeliner, blusher, poeder, nagellak, kwastjes en spateltjes. Kammen en borstels, gel en haarlak.

Nu: zo min mogelijk.

Jaren geleden kocht ik heel veel verzorgingsproducten en dan het liefst van de A-merken. Bekende namen zoals Biotherm, Dove en Niveau voor de huidverzorging. Make-up van Lancome en Clinique. Haarverzorging van Andrelon, Gliss-kur en Garnier. Ik had veel verschillende dingen en was niet echt merkvast. Kocht producten omdat ik ze lekker vond ruiken, de verpakking mooi vond, het product in de aanbieding was. Veel van deze producten had ik niet nodig, of ik kocht er meer van dan nodig was. Vele flesjes rode nagellak, nog veel meer rode lippenstiften, mascararollers, doosjes oogschaduw in kleuren die ik nooit gebruikte, nagellak in alle kleuren van de regenboog, genoeg kwastjes en sponsjes voor de rest van mijn leven.

Inmiddels ben ik minder van dit soort producten gaan gebruiken en vind ik het nu een uitdaging om in deze categorie een minimalist te zijn, of beter gezegd te worden, want ik heb nog wel een klein stukje van de weg te gaan. A-merken koop ik niet meer. Ik koop alleen nog huismerken van onder andere HEMA en Etos voor make-up en huidverzorging. Ook koop ik af en toe producten van de Lidl zoals de grote potten zalf voor een schrale huid. Het smeert en ruikt als Nivea maar is het niet, het is een stuk goedkoper en voor mij is het een prima alternatief. 

Was ik vroeger onder de indruk van vrouwen met gigantisch grote toilettassen vol met allerhande potjes, flesjes, kwastjes en make-up, nu ben ik onder de indruk van dames die juist heel weinig nodig hebben. Net zoals met mijn garderobe ben ik ook bezig met een minimalistisch assortiment verzorgingsproducten. Wat heb ik nodig en wat niet?

Om te beginnen flesjes nagellak. Ik heb er nu zo'n vijftien in een doosje staan. Veel rode maar ook wat andere kleuren. Ik draag heel af en toe nagellak op mijn vingernagels, en in de zomer lak ik altijd mijn teennagels. Deze voorraad bewaar ik dus, maar ik ga er niets meer bijkopen. Ik bewaar ze in de koelkast, daardoor blijven ze langer goed, worden ze niet dik en stroperig. Voor de komende jaren genoeg nagellak, dus niets meer nodig. 
Lippenstiften idem, ik heb er een heleboel, van lichtrood tot donkerrood. Ook hier heb ik geen nieuwe nodig en moet ik dus iedere keer goed bedenken dat ik er nog voldoende heb wanneer ik weer een impulsaankoop wil doen.
Oogschaduw gebruik ik al een paar jaar niet meer dagelijks en heb nog 1 doosje liggen voor een avondje uit. Mascararollers heb ik er nog wel een aantal van, ben altijd op zoek naar die ene! Die moet ik dus ook maar gewoon eerst allemaal opgebruiken. Ik heb een doosje poeder en een blusher die ik allebei regelmatig gebruik. Dat is het voor wat betreft mijn make-up.

Verzorgingsproducten heb ik al behoorlijk geminimaliseerd: een moisturiser, een reinigsmelk, een lekkere vette bodyzalf en deodorant. Voor mijn haar shampoo en conditioner. Meer gebruik ik niet. 

Note to self: geen make-up meer kopen! 

4 opmerkingen:

 1. Nagellak in de koelast? Vind Georg dat wel goed? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je wil niet weten wat er van hem allemaal in de koelkast staat!! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik draag geen make-up. Mijn verzorgingsproducten zijn dus deodorant, shampoo, douchegel en tandpasta. En vooruit: soms scrub ik of gebruik een cremepje als mijn huid heel droog is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tandpasta heb ik niet genoemd maar hoort er natuurlijk ook bij. Ik gebruik veel minder make-up dan vroeger en in het weekend gebruik ik het helemaal niet. Maar zo weinig als jij gebruikt is voor mij nog toekomstmuziek, alhoewel ik al aardig op weg ben! Op vakantie kan ik alles al in 1 toilettas doen want dan gaat er echt zo min mogelijk mee.

   Verwijderen