zondag 19 januari 2020

Spaarrente naar 0%

De spaarrente. Ik kom er nog even op terug: vandaag las ik in de NRC (van 15 januari) een interessante column van Maarten Schinkel over de stand van de rente. Het artikel heeft als titel "Vergeet de spaarrente, lenen is het schandaal." 

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/15/vergeet-de-spaarrente-lenen-is-het-schandaal-a3986978


Vooral deze alinea sprak mij aan: 

Vorig jaar bedroeg de spaarrente nog maar 0,02 procent. Een verlaging naar nul procent is verwaarloosbaar. Het scheelt je, bij een ton op de bank – het maximaal gegarandeerde bedrag in het depositogarantiestelsel – 20 euro per jaar. Eén keer op een mooie junidag twee pizza margarita’s laten bezorgen en het is op. 


Zo kan je het dus ook bekijken. Zelf vind ik iedere dag dat ik iets niet heb gekocht ook een goede compensatie van de lage rentestand!6 opmerkingen:

 1. Natuurlijk klopt de alinea, alleen is het voor velen een "psychologisch iets". Het feit dat ze al/gaan betalen voor spaargeld wordt dan extrinsiek niet meer gestimuleerd. Ook al zijn er andere mogelijkheden, is de inflatie/hypotheekrente nu ook veel lager dan voorheen en zijn er vele andere redenen waarom sparen wenselijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, dat klopt inderdaad. Ik merk ook dat ik het vervelend vind (en misschien komt dat ook omdat ik me nog een spaarrente van 8% kan herinneren!). Ik vond alleen de twee afhaalpizza's wel erg goed om aan te geven over hoeveel geld je het hebt. Én geen geld aan flauwekulletjes uitgeven levert ook enorme winst op, dat is mijn lol dan weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij sparen voor ons pensioen. Het is niet fijn dat er geen rente is. Maar ja … we willen wel een appeltje voor de dorst straks.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan ik me goed voorstellen. Minder uitgeven is ook niet altijd een optie.

   Verwijderen
 4. Als je de inflatie en vermogensrendementheffing meerekent maakt een beetje rente niet zoveel meer uit. Staat ook in het artikel.
  In de loop van de jaren heb ik mij steeds weer verbaasd dat het hele stelsel toch anders in elkaar zit dan dat ik vroeger als kind leerde met mijn spaarpot :-) Negatieve rente... tegennatuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens! Artikel was in duidelijke taal geschreven, blijft zuur dat je geen rente krijgt, maar in het grote geheel is het dus heel relatief allemaal!

   Verwijderen