woensdag 15 januari 2020

Financiën 2019Hoe is 2019 op financieel gebied verlopen? Mijn liefde voor spreadsheets betekent dat ik ook een spreadsheet bijhoud van mijn inkomsten en uitgaven. 

Hieronder het overzicht:

Ontvangen (oa loon,  rente, belastingteruggave, teveel betaald energievoorschot) € 46426,-

Uitgaven
Wonen (energie, water, gemeentelijke belastingen)
€ 3970,-
Boodschappen (voornamelijk voeding)
€ 1400,-
Contributies en abonnementen (internet, sportschool, bibliotheek, omroepen)
€ 1685,-
Investeren (beleggen en crowdfunding)
€ 1143,-
Verzekeringen (reis, inboedel en opstal, ziektekosten)
€ 2415,-
Gezondheid (tandarts, medisch diversen)
€ 2765,-
Vervoer (onderhoud auto en fiets, wegenbelasting, benzine)
€ 1365,-
Recreaties (vakantie, uitjes, eten buiten de deur)
€ 2790,-
Persoonlijke verzorging (kapper, sauna, drogisterijartikelen)
€ 180,-
Zakgeld (van alles en nog wat en onder andere cadeautjes)
€ 1295,-
Kleding en accessoires (waaronder een nieuwe bril van ruim duizend euro!)
€ 1920,-
Sparen
€ 24000,-


Waar zou ik nog kunnen besparen?

De post wonen is al vrij laag doordat ik mijn hypotheek heb afbetaald. Het energievoorschot is vrij hoog, maar aangezien het geld op de bank ook niet veel oplevert laat ik dat maar zo.  Gemeentelijke belastingen moeten natuurlijk betaald worden en hier kan niet op worden bespaard.

De boodschappen die ik betaal zijn voedingsmiddelen die ik ieder weekend bij de Turkse supermarkt en Lidl koop. Daarnaast koop ik en af en toe bij Albert Heijn. Georg betaalt de overige boodschappen.

Contributies en abonnementen kunnen wel minder, maar dan moet ik de VPRO-gids de deur uit doen en dat wil ik niet want naast een programmagids is het ook een leuk blad met andere informatie.  Van BNN/VARA én omroep MAX ben ik tientjeslid, zet niet echt zoden aan de dijk wanneer je gaat besparen en ik gun ze mijn lidmaatschap. Wel ga ik mijn lidmaatschap van de Vereniging Eigen Huis opzeggen en ben ik al gestopt met Videoland. De sportschool maak ik dagelijks gebruik van dus ook dat lidmaatschap blijft!

Investeren en crowdfunding: ik wil meer gaan beleggen, maar blijf een bangerik dus het bedrag zal wel iets hoger worden maar nog steeds niet heel veel meer.

Verzekeringen: ik denk niet dat het mogelijk is om op deze verzekeringen heel veel winst te behalen, dus dat laat ik zo.

Gezondheid: nog een paar dure behandelingen bij de tandarts te gaan en dan is het wel even klaar. Maar gezondheid, daar bezuinig ik zeer zeker niet op!

Vervoer: ik ga mijn huidige autoverzekering opzeggen en via Bundelz mijn verzekering regelen, dit kan een behoorlijk bedrag opleveren, volgens mij wel meer dan 100 euro. BINGO!!

Recreatie: hier wil ik niet op bezuinigen. Met een vijfdaagse werkweek geniet ik van twee keer per jaar een week vakantie in het buitenland. In de zomer gaan we met de auto en in de winter met het vliegtuig. Kamperen wil ik niet dus huren we een huis. Omdat ik ook behoefte heb aan comfort is dit geen plaggenhut, maar een behoorlijk huis met alles erop en eraan. Uit eten gaan we niet vaak, dus daar valt ook niet op te minderen. En af en toe een uitje is ook leuk.

Persoonlijke verzorging: lijkt me prima zo.

Zakgeld: hier  ga ik toch wat betere keuzes maken, want dat zijn vaak impulsaankopen geweest en dus meestal flauwekul.

Kleding was erg veel vond ik, maar daar zal de teller in 2020 op nul blijven staan.  Een nieuwe bril is gelukkig niet ieder jaar nodig, dus die komt volgend jaar niet terug.  (Had ik die misschien bij gezondheid moeten zetten?)

Dit zijn mijn uitgaven en hoeven niet meer door twee te worden gedeeld. De kosten voor het huis zijn voor mijn rekening, vakantiekosten zijn in bovenstaand overzicht al gedeeld en de overige posten zijn mijn persoonlijke uitgaven.  Georg betaalt, zoals al eerder gezegd, de boodschappen en koopt spullen voor het huis. Dit jaar bijvoorbeeld nieuwe schapenwollen vierseizoenendekbedden en een nieuwe lamp. Verder betaalt hij de schoonmaakster en zorgt hij voor alle onderhoud en klussen in en om het huis. Wij zijn tevreden over deze verdeling en zijn het stadium dat we alles tot op de cent uitrekenen en verdelen gelukkig ver voorbij!

2 opmerkingen:

  1. Mooi overzicht zo. Bril lijkt mij inderdaad gezondheid, als hij zo duur was door de glazen. Als het montuur gewoon heel erg duur was, tja, dan is het weer meer een accessoire, haha. Zo goed leven en dan nog 2000 euro per maand kunnen sparen, wow, er zijn veel mensen die dat niet lukt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Anja, de glazen waren inderdaad duur, gelukkig 'kreeg' ik een gratis zonnebril op sterkte erbij, dus het waren 2 varivocale brillen. Beide had ik dringend nodig! Sparen is inderdaad veel, ik doe ook erg mijn best om zuinig te leven! En met z'n tweeën is natuurlijk ook goedkoper dan alleen. Bovendien zijn we meer gaan verdienen de afgelopen jaren, maar met onze uitgaven niet meegegaan met deze verhogingen, lekker normaal blijven doen!

    BeantwoordenVerwijderen