woensdag 8 januari 2020

Bespaarjaar - spreadsheet capsule wardrobe

Om aan het eind van het jaar écht te weten welke kleding ik nu vaak en welke kleding ik minder vaak heb aangehad ga ik mijn spreadsheet aanpassen. Achter ieder kolom zet ik een kolom met als titel 'aantal keer gedragen in 2020'. Op het moment dat ik een kledingstuk 1x  aan heb gehad maak ik de cel waarin dat kledingstuk staat rood, en in de kolom erachter zet ik een 1. Draag ik het nog een keer dan komt er een 2 achter te staan en dan maak ik de cel oranje, bij 3 of meer keer wordt de cel groen. Lijkt misschien een boel werk, maar ik vul dit iedere dag 's ochtends in, net zoals ik mijn financiën even bijwerk in mijn weekoverzicht, en dan is dit nauwelijks een tijdrovend klusje. Het zit er als volgt uit (dit is slechts een stukje van de hele spreadsheet):

ROKKEN & JURKEN
aantal keer gedragen in 2020
1
rok patroon bruinwitzwart * zomer

2
rok zwartwitruit   *

3
rok olijfgroen ribbel tricot **

4
rok zwart tricot gesp

5
rok zwart tricot dikke stof ***

6
rok pied de poule  ***zomer

7
rok zwart tricot kort **

8
rok zwart tricot lang split **

9
rok zwart Promiss **
2

Het is de bedoeling dat alle hokjes groen zijn aan het eind van het jaar, want een van de onderdelen van dit project is dat ik alles minstens 2x draag. Maar of dat lukt? Daar kan dit schema mij bij helpen. En mocht het zo zijn dat het niet lukt, dan is dat misschien een reden om het kledingstuk weg te gooien of te geven. Dat hoef niet altijd zo te zijn want als er geen heel warme zomer is waardoor ik sommige dingen niet draag, en dan gaan ze natuurlijk niet weg! Goed, dat is voor later, want nu is het nog winter en moet ik eerst maar eens zien dat ik alle winterkleding draag. De eerste 8 dagen staan erin!
2 opmerkingen:

  1. Slim om bij te houden! Ik rekende laatst uit dat ik, als ik elk kledingstuk even vaak zou dragen, ik al mijn kleding gemiddeld eens per maand zou moeten aantrekken. Dat vond ik eigenlijk schokkend weinig en des te meer reden om kritisch te kijken naar de kleding waar dat als nog bij lange na niet bij lukt. Op termijn werk ik naar een kleinere kledingkast toe, maar dat gaat langzaam, omdat ik liever opdraag dan wegdoe, zeker bij stukken waarvan ik me afvraag of een ander er nog op zit te wachten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Hermien, ook ik wil graag naar een kleinere garderobe toe en ga dat, net als jij, doen door opdragen ipv wegdoen. En oh oh oh wat heb ik nog veel!! Ik hoef volgend jaar ook niets nieuws, dat weet ik eigenlijk nu al! Hooguit sokken, maar dat is dan ook het enige.

      Verwijderen