woensdag 1 januari 2020

2020 Bespaarjaar - de voorbereiding

In een eerdere blog vertelde ik hoe ik begonnen ben met mijn bespaarjaren. Deze post gaat over de voorbereidingen die ik tref. 

In 2020 ga ik besparen op kleding, schoenen en accessoires. Onder kleding valt alle kleding, inclusief ondergoed en sportkleding. Onder accessoires vallen sjaals, mutsen, tassen en sieraden. Schoenen is wel duidelijk.


Het concept van een bespaarjaar is heel simpel.  Ik koop ik niets, dat is het meest eenvoudige aan dit jaar. Ik ga niet winkelen, niet in de stad en ook niet online. 


Ik heb dit jaar wel voorbereid. Ik heb me al een poosje geleden uitgeschreven van alle winkels mij lastig vielen met reclames en acties. Het heeft mij geholpen om niet in de verleiding te komen. Ik ben er ook achter gekomen dat ik niets mis wanneer ik geen reclame ontvang! Tegenwoordig koop ik alleen nog iets wanneer ik het nodig heb en doe ik geen impulsaankopen meer. Zelfs in de supermarkt lukt het me meestal, daar koop ik alleen wat er op mijn lijstje staat. (Okay... kikkers en muizen en musketkransjes stonden niet in mijn boodschappenapp, maar lagen de afgelopen weken wel ineens in mijn mandje!)


Daarnaast heb ik in het najaar een spreadsheet gemaakt met daarin alle kledingstukken, schoenen en accessoires die ik bezit. Alles is dus een keer door mijn handen gegaan en ik weet precies wat ik heb. Een aantal dingen was aan vervanging toe. Zo heb ik in november en december ondergoed en sokken gekocht. Ook heb ik een herfstjas gekocht. Verder had en heb ik echt niets nodig.

Mijn kast is dus goed gevuld, ik kan dagelijks iets anders aan, en er zowel op mijn werk als in mijn privétijd netjes en fatsoenlijk uitzien. Ook heb ik voldoende sportkleding voor mijn dagelijkse rondje sportschool. Ik heb meerdere tassen voor verschillende gelegenheden. Sieraden koop ik al jaren niet meer, ik draag slechts een paar dingen, de rest ligt in een doosje en wordt nooit gedragen. 


Ik denk dat mijn leeftijd in dit verhaal een voordeel is, ik heb geen behoefte meer om te voldoen aan de eisen van de 'fashion police' en heb een eigen stijl ontwikkeld. In een bespaarjaar word ik me weer extra bewust van mijn stijl, want ik merk dan in de loop van de tijd wat ik wel en wat ik niet fijn vind om te dragen.  Ik kom dus al echt een beetje in de buurt van een capsule wardrobe!


Overigens denk ik dat de capsule wardrobes die je op social media ziet staan een mooi streven zijn maar niet echt realistisch..... maar dat is een ander verhaal voor een andere keer. Ik wil graag minder spullen en dit jaar ga ik daar weer mee aan de slag!


Qua voorbereiding heb ik dus gekeken naar mijn huidige garderobe en een paar dingen vervangen. Meer is er niet voor nodig.


Om mijn bespaarjaar een beetje leuk en uitdagend te maken heb ik een bepaalde aanpak bedacht, dit zijn mijn 'regels'. Zelfopgelegde regels, dus ik kan me er natuurlijk wel of niet aan houden. Maar over het algemeen lukt het me wel om de aanpak te volgen. Wat die aanpak is lees je hier zeer binnenkort!

 


2 opmerkingen:

  1. Heb je al een JA-NEE sticker op de brievenbus? Nooit meer reclamefolders, nou, bijna nooit. Soms zit er tussen het lokale krantje er eentje en een enkele hardleers bedrijf dat geadresseerde reclame genereert.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Mark, ja die zit er op! Heel soms nog wel eens een flyertje van een pizzaboer heldeziende of andere kwakzalver, en soms het lokale suffertje, maar verder niets. Folders van supermarkten lees ik online, dan weet ik toch waar ik de koopjes kan halen!

    BeantwoordenVerwijderen