maandag 23 december 2019

Raar verhaal?

We zijn er! Op ons vakantie-adres! Na een vrij relaxte reis vanaf Rotterdam naar Malaga per vliegtuig (op het vliegveld even paniek en in de stromende regen naar buiten omdat het brandalarm afging en de terminal ontruimt moest worden) en een autorit door de bergen stonden we gisteravond om tien uur voor onze vakantiewoning. Middle of nowhere en stikdonker! We hadden natuurlijk op de website al gezien hoe het hier is, maar toch was de verassing groot vanmorgen toen we bergen, een strakblauwe lucht en zon zagen! Hoog in de lucht vale gieren, overal in de tuin palmen en enorme cactussen en hier en daar ook nog een citroenboom. Is dat fijn?

Vandaag boodschappendag. De dichtstbijzijnde grote supermarkt is in Antequera, 25 km rijden, maar door de bergen een tocht van bijna een uur. Dus een lijstje gemaakt voor zeker vier dagen want op eerste kerstdag is hier alles dicht en bovendien willen we niet steeds boodschappen moeten doen.

Omdat we graag einde van de dag weer thuis zijn en zelf voor ons avondeten zorgen hadden we een kar met een kop erop! De rekening viel echter reuze mee! Misschien is dat omdat het BTW tarief op basisproducten zoals de meeste voedingsmiddelen slechts 4% is? Het hoge BTW tarief is hier, net als bij ons 21%, en dan is er nog een tussentarief van 10% (ik heb opgezocht waarvoor dit tarief geldt en dat is onder andere voor nieuwbouwwoningen en transport, maar dit verklaart niet waarom het over een deel van onze boodschappen wordt gerekend). 

Goed even terug naar de titel van deze blog, want tot nu toe is het nog geen raar verhaal. 

Op ons lijstje stond ook wc-papier. Dat had ik erop gezet. Georg had gezien dat er in het huis twee rollen wc-papier waren en vroeg zich af of dat niet voldoende was voor de rest van de week. Ik dacht van niet. En toen kwam de aap uit de mouw! Georg vindt al langere tijd dat ik teveel wc-papier gebruik en vindt dat ik, als consuminderaar, hier maar eens op moest gaan minderen! Ik had geen weerwoord, behalve dat ik dacht dat het wel meeviel. Ik heb alleen geen idee  wat normaal is en daarom heb ik besloten hier maar eens een blogje over te schrijven in de hoop dat ik wat reacties ontvang waar ik dan weer wat mee kan! Dat is dus dit rare verhaal! 

Met behulp van Google vind je allerlei websites die toiletfeitjes bevatten en op een zo'n site lees ik dat er in Nederland gemiddeld 8,5 velletje toiletpapier per toiletbezoek wordt gebruikt.  Dat is best veel, ik zit er in ieder geval nog onder! Maar als consuminderaar kan ik misschien proberen om nog minder wc-papier te gebruiken. Dat is uiteindelijk beter voor de portemonnee van zuinige Stella, maar nog beter voor het milieu!

Einde raar verhaal, wij gaan lekker verder met vakantie vieren en ondertussen ga ik vast beginnen aan mijn post over mijn bespaarjaar in 2020. Die komt dan in het nieuwe jaar online!


3 opmerkingen:

 1. Haha, ik vind ook dat we teveel wc papier gebruiken :) Ik weet niet precies hoeveel, maar met 2 rollen voor een week redden we het echt niet. Maar geen idee hoe dit te minderen, want je wilt ook geen vieze handen. Maar toiletpapier is duur, belachelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vrouwen gebruiken sowieso al meer dan mannen bij de kleine boodschap. Maar om nou te bezuinigen op toiletpapier? Wat is het alternatief? Ik snap het niet.
  Wij kopen toiletpapier in bulk 24 rollen per keer.
  Op hygiëne bezuinigen wij niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Uitklokken, bezuinigen doe ik alleen als het kan, niet als het betekent dat ik moet afzien. Dat geldt voor wc-papier, stookkosten (ik wil niet in de kou zitten maar trek wel eerst een extra vestje aan), eten ( ga geen honger lijden en koop geen rotzooi) en nog wel meer dingen. Goedkoop is vaak duurkoop dus ik probeer slimme keuzes te maken. Niet altijd even duurzaam of zuinig helaas! In bulk kopen is een goed idee, mits je de ruimte hebt ( die heb ik gelukkig)!

  BeantwoordenVerwijderen