zondag 22 december 2019

Open over financiën

In oktober deelde ik voor het eerst mijn eigen inkomsten en uitgaven op dit blog. Meteen gingen de  ‘kijkcijfers’ sky high! Dat snap ik maar al te goed!


Gluren bij de buren is leuk. Als kind ging ik in de wintermaanden na het eten vaak een ommetje maken met mijn vader. Het was buiten donker en wanneer we door de buurt liepen kon ik ongegeneerd naar binnen kijken bij de meeste woningen. Ik vond het reuze interessant om te zien wat mensen aan het doen waren, en hoe het huis was ingericht. Helemaal leuk was het wanneer het de woonkamer van een klasgenootje was waar ik naar binnen kon kijken én ook dat klasgenootje zag zitten! 


Een kijkje in andermans portemonnee nemen is ook zoiets. Het is enorm persoonlijk, maar je hebt er verder niet zo veel aan. Of toch wel?

Er zijn veel bloggers die schrijven over geldzaken en met enige regelmaat hun financiën openbaar maken. Of ze hebben een gast die de portemonnee omkeert, of iets over zijn bestedingen, hypotheek of spaargedrag vertelt. Allemaal reuze interessant en voor mij met name wanneer het leeftijdsgenoten betreft.


Hoe zou het komen dat we (ik) dit zo interessant vinden? Ik vermoed dat het komt omdat we onder vrienden en collega’s bijna nooit over zulke dingen praten. Het is nog steeds een taboe om te zeggen wat je verdient en eigenlijk is het net zo’n taboe om te vertellen wat je aan vaste lasten hebt, hoeveel geld je aan boodschappen uitgeeft en wat je vakantie heeft gekost. Ik heb er ook moeite mee. 


Als voorbeeld geef ik nu even onze gehuurde vakantiewoning deze kerst in het zuiden van Spanje. We betalen 700 euro voor een week. Het is een huis voor 10 personen, waar wij met ons tweetjes verblijven. Alle andere woningen vonden wij ongeschikt om verschillende redenen: geen wifi, geen open haard, te ver rijden van het vliegveld na aankomst ’s avonds laat, oerlelijk interieur, slecht uitgeruste keuken en zo nog wat punten.  We huren al meer dan 18 jaar zomer en winter een vakantiewoning en onze eisen zijn hoger geworden, gelukkig ons budget ook! Maar dit is niet iets voor tijdens de koffie op het werk, op een of andere manier voelt het ongemakkelijk om er zo over te praten.


Vaak zijn de schrijvers van financiële blogs anoniem en komen we mondjesmaat te weten of het man of vrouw is, of ze werken en hoe oud ze zijn. Dat maakt het een stuk makkelijker om openheid van financiële zaken te geven. Voor mij geldt dat ook. Hier schrijf ik zonder aarzelen hoeveel ik verdien en wat ik allemaal uitgeef. Mijn vrienden en collega’s kennen mijn website niet en als ze er toevallig wel kennis van hebben genomen weten ze niet dat ik erachter zit! En de weinige mensen die wel weten dat ik een blog heb mogen ook mijn financiële ins en outs weten. 


Het gebrek aan openheid over financiën maakt het dus zo aantrekkelijk om te kijken hoe anderen, zelfs als je ze niet kent, met geld omgaan. Ook interessant op dit gebied zijn de manieren waarop anderen hun financiën bijhouden. Er zijn zelfs bloggers die hun spreadsheet beschikbaar stellen zodat je zelf meteen aan de slag kan. Echt heel tof is dat! Ik heb al jaren geleden een mooie spreadsheet gemaakt, deze ga ik voor 2020 weer aanpassen aan mijn uitgavenpatroon, want in vergelijking met 2019 zijn er wat kostenposten veranderd. Mijn spreadsheet heeft tabbladen die teruggaan tot 2011 en daaraan kan ik zien hoe er telkens posten afgaan en bijkomen. Grappig om te zien hoe je dus op financieel gebied ook veranderd met de jaren!


Ik hoop dat er veel jonge mensen zijn onder de lezers van blogs over duurzaamheid, consuminderen en financiën in het algemeen. Het is namelijk ontzettend leerzaam om te lezen hoe het ook kan, of anders kan!


Dit is een kortere versie van mijn gastblog van 21 december 2019 op Zuinigeman.nl

1 opmerking:

  1. Ik vind het leuk om te kijken naar hoe iemand anders het doet. Ook ik kijk heel veel naar duurzaamheid en consuminderen. Dit vind ik belangrijk, naast de reden er is meer dan materiaal er is meer dan alleen maar uitgeven.....Voordeel je wordt er meer tevreden mee.

    BeantwoordenVerwijderen