donderdag 19 december 2019

Kerstkosten

Ik heb niets met kerst. Ik probeer de kerstkosten dan ook zo laag mogelijk te houden. Ik stuur mijn Engelse vrienden een kerstkaart, dat zijn 5 kerstkaarten en 5 priority postzegels. Mijn schoonmoeder krijgt een kerstkaart met een decemberzegel. Ik heb nog een velletje met 3 zegels uit 2016, toen stuurde ik nog wel meer mensen een kerstkaart. In 2017 ben ik gestopt met de kaarten en kreeg iedereen een persoonlijke email. Daar ben ik nu ook mee gestopt. Misschien dat ik in het nieuwe jaar iedereen nog een nieuwjaarswens mail, dat weet ik nog niet. Kan zijn dat ik alleen reageer wanneer ik iets ontvang. Ik zit ook niet zo te wachten op allerlei wensen, hoe goedbedoeld ook. Ik hoor liever iets van mensen (en laat zelf iets horen) op alle andere momenten in het jaar, want dan weet ik dat het echt om mij gaat (en andersom) en spreek ik ze, of spreek wat met ze af om iets gezelligs te doen.

Ik heb voor twee collega's een doosje goede bonbons gekocht, omdat ik het lieve mensen vind en heel fijn met ze samenwerk. Dit doe ik niet ieder jaar, maar zo af en toe is het leuk om iemand te verrassen. Zo geef ik onze conciërges aan het eind van het schooljaar altijd een iets lekkers om mijn waardering te uiten. 

Daarnaast koop ik altijd een paar zakjes musketkranjes met fondantvulling, die vind ik erg lekker en horen voor mij bij december. 

Met oud & nieuw hebben we een fles lekkere bubbels en haal ik een paar oliebollen. We gaan dit jaar niet op/ krijgen geen visite omdat we de dag ervoor terugkomen van vakantie in Andalusië en uit ervaring weten dat we dan lekker thuis willen zijn. 

Dus geen boom, geen kaarsjes, geen kerstdiner (in Andalusië zitten we hoogstwaarschijnlijk op een terrasje of koken we zelf iets lekkers zonder dat het kerstmisachtig moet zijn) geen slingers en geen andere toestanden. Kaal? Ja vast, maar ook geen extra kosten en niets op te ruimen na de feestdagen. 

Ik lees hier en daar op website wat er allemaal wordt gespendeerd aan kerstcadeaus, kerstversiering en kerstmenu's. De winkels liggen natuurlijk ook vol met kerstspullen en dan is voor velen de verleiding te groot. De boom moet een bepaalde soort zijn en de versiering moet er dit jaar zo uit zien en de kersttafel moet zus gedekt worden. Lees je de tijdschriften van de supermarkten dan zie je grote groepen mensen aan overvolle tafels samen heel veel plezier hebben en heerlijk eten! Dat zal bij sommigen ook echt zo zijn, maar bij velen ook niet! Gelukkig kunnen wij ervoor kiezen om niet aan deze gekte mee te doen en geven wij onze voorkeur aan een heerlijke vakantie! En dan hebben we natuurlijk ook kerstkosten, alleen noemen wij het vakantiekosten!Geen opmerkingen:

Een reactie posten