zondag 15 december 2019

Geen beleggingsangst meer!

Sinds een aantal maanden ben ik aan het beleggen bij Semmie. Omdat ik hier zelf niets voor hoef te doen, vind ik dit niet eng. Ik kan namelijk niets fout doen. Er is een automatisch incasso van xx euro per maand en tot nu toe heb ik daar een rendement op van meer dan 4%! Dat dit morgen anders kan zijn weet ik, maar ik beleg voor de lange termijn en alles boven de huidige spaarrente is een extraatje. 

In de afgelopen maanden ben ik me meer gaan verdiepen in beleggen en heb ik een deel van mijn angsten bezworen. Ik heb een beleggingsrekening bij de ASN bank geopend en ben hier begonnen met een inleg van xx euro, verspreid over verschillende fondsen. Ook deze beleggingen zijn voor de lange termijn. Via de mobielbankierenapp van ASN is dit erg eenvoudig. Nu ik dit kan denk ik dat ik ook mijn account bij DEGIRO eens ga bekijken, die heb ik ooit aangevraagd maar heb er verder nooit iets mee gedaan. Ik mag van mezelf nog xx euro per maand aan beleggen uitgeven, de rest van mijn geld gaat naar gewone spaarrekeningen; eentje waar ik het meteen kan opnemen, en twee waar de bedragen niet opneembaar zijn voor 10, respectievelijk 15, jaar. 

Er wordt natuurlijk altijd geadviseerd om alleen te beleggen als je het geld langere tijd (of helemaal) kan missen. Om dit uit te rekenen zijn er allerhande manieren maar in het kort komt het erop neer dat je natuurlijk een buffer moet hebben voor onvoorziene zaken. Daarnaast zou je ook nog kunnen overwegen of je niet beter eerst je hypotheek, afhankelijk van de rente die je daarover betaald, moet afbetalen. In mijn geval heb ik een buffer en géén hypotheek, dus is beleggen een goede optie om meer rendement te proberen te behalen. 

Omdat ik in 2020 geen geld zal uitgeven aan kleding (2020 wordt mijn bespaarjaar, daarover binnenkort meer!) zal ik mijn maandelijkse kleedgeldbudget + iets extra's beleggen. 

Ook zal ik doorgaan met crowdfunding want deze projecten vind ik belangrijk voor de ontwikkeling van werkgelegenheid in andere, minder rijke, landen. En zo heb ik het gevoel dat ik ook daar een steentje bijdraag aan een betere maatschappij. 


1 opmerking:

  1. Leuk dat je je angsten onder controle krijgt. Ik heb me ongeveer een jaar ingelezen in verschillende investering strategieën voor ik startte met DGI in 2017.

    BeantwoordenVerwijderen