zondag 29 december 2019

2020 Bespaarjaar - de aanleiding

Het is bijna zover. Over enkele dagen start 2020 en daarmee mijn bespaarjaar! Hoort dit bij mijn goede voornemens? Nee, zeker niet, die heb ik namelijk niet en nooit gehad ook. Dit is geen voornemen, ik ga dit echt doen en zonder (al te veel) problemen zal het me lukken om dit te doen.

Inmiddels heb ik al twee keer een bespaarjaar gehouden en wordt dit dus de derde keer. De eerste keer was in 2010/2011, van oktober tot en met september. De tweede was in 2015 en nu, vijf jaar later in 2020, doe ik het weer.

In 2010 zocht ik leuk lesmateriaal voor een Engelse les met een klas 4e jaars mbo-ers. Op internet was ik nieuwsprogramma’s aan het bekijken. Het materiaal moest natuurlijk nieuwswaardig zijn en passend bij de belevingswereld van de studenten. Ik vond een Australisch journaal met daarin een item over de maand oktober die was uitgeroepen tot ‘Buy Nothing New Month’. Ik kende het fenomeen niet maar vond het een leuk idee. Omdat ik er een les aan wilde besteden had ik wat meer materiaal nodig en al surfend op het web kwam ik steeds meer informatie tegen en werd ik steeds enthousiaster over deze maand!


De les was een succes, maar behalve dat het een reeks nieuwe Engelse woorden opleverde, maakte het ook een stevige discussie los. Ik moet erbij zeggen dat dit een klas van 20 dames en 2 heren was. De dames waren bijna allemaal zeer onder de indruk en hadden het idee dat zij nóóit een maand lang niets nieuws konden kopen! Aan het einde van de les hadden we een afspraak: we zouden allemaal proberen om de rest van de maand mee te doen met  ‘buy nothing new month’.  

Ik vond het een enorme uitdaging en kreeg er veel lol in, zoveel lol dat ik na een maand besloot om het nog wat langer te  doen. Ik had inmiddels zoveel erover gelezen en was tot de ontdekking gekomen dat ik ook wel erg veel spullen (met name kleding) in de kast had. Zoveel dat ik ook echt wel zonder nieuwe aankopen de maanden door kon komen. Een paar maanden werden uiteindelijk een jaar. En het grappige was dat ik na dat jaar niet meteen weer aan het kopen ging. Winkelen zat niet meer in mijn systeem. En ik had ook nog steeds niets nodig.

Nu ik dit om de zoveel jaar doe heb ik niet meer zoveel kleding in de kast hangen als destijds toen ik dit avontuur voor het eerst aanging. Maar er hangt nog steeds voldoende en een capsule wardrobe heb ik nog lang niet! Nu is een capsule wardrobe niet mijn prioriteit maar ik zou het wel fijn vinden wanneer ik met minder kleding toch een leuke garderobe in de kast heb hangen waarmee ik verschillende combinaties zou kunnen maken. Kledingstukken die ik naar mijn werk aan kan maar die ik ook in mijn vrije tijd kan dragen. Combinaties maken zodat ik toch steeds iets anders aan heb.

Niet in de laatste plaats vind ik het ook belangrijk om minder spullen te kopen en zo een steentje bij te dragen aan een duurzamer maatschappij.

Hoe pak ik zo'n jaar aan en bereid ik dit voor? Hierover schrijf ik binnenkort meer. 

4 opmerkingen:

 1. Ik ben benieuwd. Ben al jaren redelijk duurzaam aan het besparen. Het help me straks ook met het leren omgaan met een veel minder inkomen....zal nog eens op je site kijken hoe je het doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is inderdaad ook goed om te ervaren hoe het is wanneer je minder te besteden hebt. Voor mijn werk heb ik iets meer en andere kleding nodig dan voor vrije tijd. Wanneer ik minder ga werken en uiteindelijk helemaal stop dan heb ik echt veel minder nodig! Ik vind het nu ook leuk om te zien dat ik minder kooplustig ben geworden met de jaren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat valt er bij jou onder waar je geen geld aan mag uitgeven? Voor eten lijkt me dit niet zo gezond, dus dat telt waarschijnlijk niet mee. Maar valt de kapper er onder, of vervanging als iets stuk gaat?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga hier nog uitgebreider over bloggen, maar het gaat hier alleen om kleding, schoenen en accessoires. Bezuinigen op andere dingen probeer ik altijd te doen, maar ik mag wel gewoon geld uitgeven aan eten, persoonlijke verzorging en vervanging van dingen die kapot zijn. En ook ga ik gewoon op vakantie, uit eten en koop ik andere dingen die nodig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen