zondag 24 november 2019

Black Friday

Ik doe niet mee! Vermoedelijk vinden de lezers van mij blog Black Friday, net als ik, een raar overgewaaid Amerikaans fenomeen. Voor mij staat het haaks op consuminderen en duurzaam leven, dus ik negeer alle reclames die ik overal zie, hoor en lees.

Ik begrijp heel goed dat er mensen zijn die het koopje van het jaar scoren, en als je iets nodig hebt of heel graag wilt hebben en het is op deze dag spotgoedkoop dat maak je daar natuurlijk gebruik van. Ook als je een lijstje heb met wensen van vrienden en familie voor Sinterklaas en Kerst kan je deze misschien nu ook goedkoop aanschaffen. Maar als je niets te wensen hebt, en ook niet in de verleiding wilt komen om iets te gaan wensen dan kan je deze gekte maar beter negeren.

Een paar jaar geleden dacht ik dat we inmiddels massaal Thanksgiving zouden vieren. De supermarkten doen al een paar jaar pogingen om ons over te halen maar ik heb het idee dat dat nog niet zo goed lukt. Hier en daar hoor ik wel mensen praten over Thanksgiving met een groepje vrienden, maar als familiefestijn is het in Nederland nog niet aan de hand. Ik denk ook niet dat het gaat gebeuren. Ten eerste is het kort voor Sinterklaas, en dat wordt gelukkig nog door veel mensen met familie en/of vrienden uitgebreid gevierd. Daar doet de zwartepietendiscussie verder niet aan af. (Ik ben overigens voor het afschaffen van Zwarte Piet, eigenlijk al sinds ik in de jaren 80 van de vorige eeuw in Londen woonde en daar probeerde uit te leggen wie Zwarte Piet was.)

Daarnaast hebben wij geen vrije dag op de laatste donderdag van november, en ook niet op vrijdag. Voor mensen die werken is het dan toch wat lastiger of minder leuk om iets te organiseren, ze moeten tenslotte de volgende dag weer op tijd aan de arbeid! En die kalkoen en sweet potatoes met marshmellows zullen in Nederland ook niet snel op tafel staan. Kalkoen is in Amerika met Thanksgiving en in Engeland met kerst traditie. Bij ons wordt kalkoen nauwelijks gegeten. Waarschijnlijk omdat het een hele grote vogel is waar voornamelijk droog vlees aan zit. Met kerst eten we in Nederland volgens mij nog steeds rollade of konijn. Ook zie je steeds vaker ander, wat exotischer, vlees en natuurlijk steeds meer vegetarische gerechten.


Ach.. iedereen moet natuurlijk lekker vieren wat ie wil, en kopen wat ie wil, ik kies ervoor om dit feestje over te slaan!
1 opmerking:

  1. Helemaal mee eens. Alle vercommercialisering vanuit de Angelsaksische landen vind ik ook maar niks. De kerst zoals we die vroeger kenden bestaat nu uit de dollar-kerstman en de kerstgeldboom waar vooral veel kadootjes onder moeten liggen. En daar ontkom je niet altijd aan, zeker met familie.
    Ik heb toevallig ook net over Black Friday geblogd, en de trucs die komen kijken bij dit spektakel.

    BeantwoordenVerwijderen