zondag 6 oktober 2019

Kopen of de bieb?

        
Zondag en de hele dag is het al grijs en nat buiten. Maar ik vind dat niet erg, als er geen plannen zijn betekent zo'n dag voor mij dat ik heerlijk kan gaan lezen. Vanmorgen eerst naar de sportschool en mijn vaste rondje daar gedaan: 60 minuten cardio, daarna krachttraining, toen douche gepakt en daarna snel op de fiets naar huis!

Vandaag hoefde ik helemaal niets! Geen afspraken, niets voor school voorbereiden, geen administratie, geen was, geen strijk, geen .... echt  helemaal niets!

Ik kan me dan niets fijners voorstellen dan verdwijnen in een mooi boek. 

Ik lees veel. Dagelijks de krant, veel websites en blogs, en op de hoek van mijn bank liggen standaard ook twee boeken waar ik op dat moment in bezig ben.


In ons vorige huis was een van de wanden van de woonkamer de boekenwand (ja, met de bekende Billy boekenkasten!). Rijen boeken, verzameld in de loop der jaren. Gekocht en gekregen. Onder andere romans, kookboeken, specialistische woordenboeken uit de tijd dat ik vertaalwerk deed, fotoboeken,  naslagwerken, opzoekboeken enz enz.  


Toen we 15 jaar geleden naar onze huidige woning verhuisden heb ik de meeste boeken weggedaan. We wilden niet opnieuw een boekenwand in de woonkamer en elders in het huis was geen geschikte plek. In eerste instantie vond ik het heel erg lastig om deze beslissing te nemen, maar toen ik de boeken een voor een door mijn handen liet gaan wist ik dat ik ze niet nog een keer zou lezen of  inzien. Ik heb niet alles in een keer weggeven omdat ik het wel belangrijk vond dat de boeken een goed tweede huis zouden vinden.


Allereerst heb ik een groot aantal boeken bij bol.com op de verkoopafdeling gezet en verkocht. Niet alles werd zo verkocht. Ik heb veel van mijn Engelstalige romans aan de lerarenopleiding Engels geschonken. Mooie romans heb ik in mijn vriendenkring weggegeven, met de boodschap om deze na het lezen vooral aan een nieuwe lezer door te geven. Ook zijn er boeken naar de kringloopwinkel gegaan.  Bijzondere boeken, een paar echt goede kookboeken en de woordenboeken, naslagwerken en boeken met een mooie herinnering heb ik wel gehouden. 


Sinds deze verhuizing en onboekactie ben ik weer lid van de bibliotheek en koop ik nooit meer een boek. Ik kan via mijn abonnement (bijna) alles reserveren, lenen en verlengen.  De bibliotheek is vijf minuten fietsen, heeft ruime openingstijden – is ook op zondag open! – en is een fijne plek om te zijn. Er is een koffiecorner, veel groen en veel daglicht. Een bezoekje aan mijn bieb is een uitje! Daarnaast is er ook een dependance op mijn werk, zodat ik ook daar boeken kan ophalen en kan inleveren, hoe handig is dat!


Omdat we onze verjaardagen eigenlijk niet meer vieren krijgen we ook minder cadeautjes (prima want alleen maar extra spullen die we niet nodig hebben!) en dus ook minder boeken. Zelf geef ik ook geen boeken meer cadeau.

Kopen vind ik zonde van het geld én ook niet erg duurzaam.

Een e-reader heb ik nog niet, wel lees ik af en toe iets op mijn iPad in de 'vakantiebieb' maar liever dan dat heb ik gewoon een echt boek. Georg zweert bij luisterboeken, maar dat is echt (nog) niets voor mij.

Momenteel lees ik het laatste boek van Peter Buwalda en ben ik ook bezig in een boek van Anna Enquist. In de bieb app staat op mijn reserveringslijst de nieuwste roman van Maarten 't Hart, dit boek is momenteel uitgeleend maar komt dus wel een keer mijn kant op, ik verheug me er nu al op!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten