zondag 29 september 2019

Buy Nothing New Month

Oktober is 'Buy Nothing New Month'. Jaren geleden kwam ik hier toevallig achter toen ik op zoek was naar interessante nieuwsitems voor een Engelse les. Op de BBC werd er aandacht besteed aan dit fenomeen dat in 2010 in Australië is begonnen. Ik was meteen enthousiast en ik heb toen een maand lang niets nieuws gekocht. Ik vond het zo leuk dat ik besloot er een jaar van te maken, maar dan op het gebied van kleding, schoenen en accesoires. Ik heb vanaf oktober 2012  tot en met september het jaar erop niets nieuws gekocht. In 2016 heb ik het  nogmaals gedaan en volgend jaar, in 2020, ga ik het weer doen. Ik noem het een bespaarjaar.

Maar deze maand oktober ga ik een ander experiment doen. Niet op het gebied  van spullen of kleding, alhoewel ik momenteel geen plannen heb om iets aan te schaffen, maar op het gebied van voeding. 

Ik wil in oktober, en waarschijnlijk ook nog in november en december, de voorraad eten die er in huis is opmaken en zo min mogelijk nieuw kopen. Nu bedoel ik niet de potjes met kruiden en specerijen, of de bikjes gepelde tomaten en alle andere dingen die we standaard in huis hebben en dagelijks en wekelijks gebruiken. Nee, ik bedoel eten zoals die zak spätzle die nog over is van een vakantie in Zuid Duitsland twee jaar geleden, een potje amarenen op siroop van een Italiaanse week bij de Lidl vier jaar geleden, gedroogde peulvruchten die nog steeds niet gebruikt zijn en ga zo maar door. Ook in de vriezer liggen zaken die waarschijnlijk nog wel goed zijn, maar er al heel lang liggen, bijvoorbeeld vier rollen deeg voor hartige taart, in een hebberige bui bij de Carrefour nabij Antwerpen (Schoten) gekocht. En in de koelkast de talrijke potjes van de toko en de Turkse supermarkt. 

Ik ga het opmaken, gebruiken en als blijkt dat het toch niet lekker is, of niet meer goed, dan kan het weg. Ik ga proberen zo min mogelijk geld uit te geven aan voeding.  Omdat Georg niet zo te porren is voor dit soort experimenten (zie mijn blog 'Consuminder jij samen?") zal ik er geen halszaak van maken als het niet 100% perfect lukt. En het zal zeker niet in een maand allemaal op zijn, maar ook dat is niet erg. Als het maar een keer op gaat. 

Vanavond neem ik vast een voorschotje, er ligt een pak XL pitabroodjes (ook weer van zo'n actie bij de Lidl) in de vriezer. Ik ben de enige die deze broodjes eet, en dan ook niet heel vaak. Bovendien heb ik ook nog traditionele Israëlische en veel lekkerder pitabroodjes van Nina's Bakery liggen. Deze zijn verkrijgbaar bij de Sligro mocht u interesse hebben. Die eet ik het liefst en dus blijven die andere steeds liggen. Nu niet, vanavond eet ik 'pita sabich', met daarbij broccoli met zelfgemaakte hummus en een groene salade.

's Ochtends eet ik steevast havermoutpap. Maar toen de mussen dood van het dak vielen afgelopen zomer heb ik een zak basismuesli gekocht, deze at ik op die warme dagen 's ochtends met wat yoghurt. Zodra de temperatuur weer onder de 25 graden kwam ging ik weer lekker aan de havermoutpap! Dus die muesli is niet op. Nu ga ik de komende weken de muesli mengen met mijn havermout, gekookt kan die muesli ook prima weet ik uit eerdere 'papexperimenten'. Zo gaat die voorraad ook op!

Ben ook wel benieuwd wat ik nog allemaal tegenkom in de voorraden en heb wel zin om wat creatieve dingen te bedenken om het allemaal in te verwerken. Ik zal hier af en toe verslag komen doen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten