woensdag 23 september 2020

Mondkapje

Onder de naam van mijn blog staat consuminderen, duurzaam leven, geldzaken en soms ook andere onderwerpen. Over zo'n ander onderwerp gaat dit stukje. 

Ik ga een mondkapje dragen!


Na het verontrustende nieuws de afgelopen dagen over de stijging van het aantal coronabesmettingen én de nieuwe maatregelen ben ik best een beetje nerveus geworden. Ik zou het vreselijk vinden wanneer we met ons allen weer terug moeten naar de periode maart/april/mei. Toen mochten we niet naar de sportschool, was de horeca dicht, moesten we thuis leren, studeren én velen van ons hun eigen kroost lesgeven. Ach, ik hoef niemand te vertellen hoe dat was, het ligt nog vers in het collectief geheugen! 

Op mijn site en in mijn verhalen probeer ik zoveel mogelijk een neutrale toon te voeren. Ik vind het niet nodig om hier politieke discussies aan te zwengelen, het Zwarte Piet debat te voeren (ik vind Zwarte Piet uit de tijd en wat mij betreft wordt deze overal afgeschaft! ... zo dan is dat ook duidelijk!) of andere gevoelige zaken te bespreken. Mijn mening is geen geheim, mijn politieke voorkeur ook niet, maar het is niet waarom ik mijn website ben begonnen. 

Vandaag maak ik een uitzondering. Ik vind het bijzonder onverantwoordelijk dat er (bekende!) Nederlanders zijn die zich keren tegen de coronamaatregelen. Ik denk dat we juist met elkaar moeten zorgen dat we het virus weer terugdringen en daarmee ook de economie (dus banen!) beschermen.

Ik heb vandaag op mijn werk voor het eerst een mondkapje gedragen. In het gebouw waar ik werk zijn twee types onderwijs aanwezig. In het deel van het gebouw waar ik werk komen jongeren vanaf 16 jaar. De regels waar wij aan moeten voldoen zijn anders dan in de rest van het gebouw, waar de jongeren van 12 tot en met 16 naar school gaan. Ik heb de afgelopen weken gemerkt dat het onmogelijk is om deze twee afdelingen gescheiden te houden. Bovendien doen de leerlingen en studenten precies waar ze zin in hebben. Lopen door gangen zonder zich aan de 1,5 meter of de loopkant te houden. Het is niet te doen om dit gedrag de hele tijd te corrigeren. In een lessituatie kan dit wel, maar in een groot gebouw waar je ook niet iedereen bij naam kent lukt dat gewoon niet. Niet alle kinderen luisteren en ook hebben we niet genoeg personeel om toezicht te houden. Kortom... ik heb er nu voor gekozen om een mondkapje te dragen zodra  ik me in het gebouw begeeft. In mijn kantoor zit ik alleen of met 1 collega en dat gaat prima! Een aantal van mijn collega's dragen ook een mondkapje in het gebouw. Ik hoop dat alle kleine beetjes helpen en dat er geen grote tweede coronagolf komt en dat de besmettingsaantallen snel afnemen!

12 opmerkingen:

 1. Voor mij is het helaas te laat. Ik heb corona gekregen via het werk van mijn vriendin. Die werkt in... inderdaad, het onderwijs. Neem het inderdaad maar serieus, het is echt geen grapje. En die leerlingen kunnen niet luisteren omdat ze collectief in een puberpsychose zitten. Kansloos.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Uitklokken, ik wist wel dat jullie het virus hebben opgelopen maar realiseerde me niet hoe en waar. Ik neem het die pubers niet eens kwalijk, ze zijn met hun hoofd met zulke andere dingen bezig, met name wanneer ze met elkaar zijn.... dus doe ik het maar zo voorlopig, kan ik het in ieder geval mezelf niet kwalijk nemen!

   Verwijderen
 2. Een goede beslissing. Je beschermt jezelf én anderen op deze manier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi PetraH, ja, ik vind dat ook. Weet dat het geen garantie biedt omdat het geen medisch kapje is. Maar ik begrijp niet waarom het in het OV wel moet en in een school niet.... het is bij ons in de gangen drukker dan in welke bus, trein of metro dan ook!

   Verwijderen
 3. Heel verstandig vind ik dit. Al zal het niet helemaal 100 procent werken, maar het doen zal al andere laten nadenken. Het is geen grap als je het krijgt ik gebruik ze ook.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Op naar....baas, ja, het geeft idd geen 100% garantie. Ik hoop maar dat mensen voorzichtiger worden.

   Verwijderen
 4. Ook ik neem jongeren hun gedrag niet kwalijk. Het is niet goed maar als puber heb je heel andere dingen om je druk over te maken. Van veel ouderen baal ik wel, hun gedrag stoort mij vreselijk! Wanneer er iets van gezegd wordt (door bibliotheek-medewerkers, mensen achter de kassa etc.) zijn ze op hun tenen getrapt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Janne, het zijn pubers en daarmee is eigenlijk alles gezegd ;-)! Ik ben het met je eens dat veel volwassenen zich niet gedragen, ik vraag heel netjes of mensen mijn 1,5m willen respecteren wanneer ze dat niet doen/vergeten etc, wordt soms zo raar op gereageerd! Toch blijf ik het doen. En ik probeer buiten de drukke tijden naar winkels te gaan. Bij de bieb reserveer ik alles en als het klaar ligt ben ik binnen een paar minuten erin en eruit!

   Verwijderen
 5. Mijn partner werd zondag plotseling ziek en ik was "gewoon" verkouden, gisteren getest en vanmorgen al de uitslag en gelukkig negatief. We zijn aldoor zeer voorzichtig geweest ivm leeftijd en blijven dat zeker doen, misschien nog wel meer want ik vond het een bijzonder spannende week en dat wil ik ook niet graag weer meemaken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Lot, dat voorzichtig zijn blijft belangrijk!! Een vriendin van mij had een zieke partner en dochter en hebben ook een paar dagen in spanning (en thuis!) gezeten. Was vals alarm maar de spanning was er niet minder om. Ik snap dat je niet steeds die spanning wil meemaken!

   Verwijderen
 6. Ja, die actie van de influencers was op z'n zachtst gezegd niet zo verstandig... Gelukkig trekken ze hun actie terug.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Nicole, ja gelukkig wel. En nu maar hopen dat het kwaad niet al geschied is! Voor zover ik nu weet - vanmorgen NPO radio 1 geluisterd - komen er meer maatregelen aan. Laten we hopen dat het meevalt.

   Verwijderen