woensdag 9 september 2020

Bespaarjaar - maar nu even niet!

 Ik had het ook gewoon niet kunnen vertellen op mijn blog, ik kan de uitgaven van week 37 en mijn maandoverzicht september zodanig  bewerken dat niemand het zou weten. Maar zo ben ik niet. Ik wil mijn lezers inspireren en motiveren om wat zuiniger te zijn, duurzaam te leven en na te denken over hun financiële toekomst. En dit is niet altijd makkelijk en dit lukt niet altijd. Ook mij lukt dit niet altijd. Het kan dan niet zo zijn dat ik hier doe alsof het wel zo is.

Gisteren heb ik twee paar nieuw schoeisel gekocht! Ik heb er natuurlijk allerlei goede redenen voor, kan hier recht praten wat krom is, uitleggen hoe belangrijk het is en bla bla bla... Maar dan eerst wel even bekennen dat mijn bespaarjaar dus in september even niet goed ging en dat ik geld heb uitgegeven aan schoenen, en dat was nou net NIET de bedoeling van het bespaarjaar!


mijn nieuwe schoenen


Goed, toch een kleine toelichting, al is het maar omdat ik het dan voor mezelf ook nog even heb verantwoord, hetgeen niet nodig is maar ik dus kennelijk toch wil doen. Een half jaar geleden kreeg ik, na wat klachten die verder niet zo spannend zijn, steunzolen aangemeten. Wat een apparaten! Er waren maar weinig schoenen in mijn huidige schoenenverzameling waar ze makkelijk in pasten. Door de coronocrisis en het vele thuis zijn heb ik deze steunzolen een beetje verwaarloosd. Ik droeg ze alleen in mijn gympen die ik aanheb op de sportschool. 

Toen ik vorige week weer begon met werken en mijn werkkleding (jasjes, jurken, rokken, nette broeken)  en werkschoenen (bijna allemaal schoenen met een hak) weer eens bekeek kwam ik erachter dat ik a) niet zoveel zin meer had in schoenen met een hak, en b) toch die steunzolen maar eens moest gaan gebruiken. Maar zoals al gezegd, die zolen pasten eigenlijk nergens in.  Toen heb ik besloten om een paar nette sneakers en een paar comfortabele lage laarsjes aan te schaffen waar de zolen wél in passen.

Ik heb een grote schoenmaat (45) maar gelukkig is er in de stad een goede schoenenwinkel met damesschoenen tm maat 46! Hier slaag ik altijd. Op het internet had ik al  even gekeken naar de collectie en mijn keus bepaald. Ik heb ze niet online gekocht maar ben naar de winkel gefietst en heb daar de schoenen mét steunzolen gepast. Toen alles goed bleek te zitten en passen heb ik de aankoop gedaan.

Binnenkort wil ik mijn schoenencollectie eens goed onder de loep nemen. Veel paren heb ik al erg lang. Ze zitten niet meer zo lekker of zijn zo vaak gedragen dat het mooie er wel vanaf is. Ik ben ook wat meer waarde gaan hechten aan comfort. Hoge hakken staan mooi en ik zal ze ook vast nog wel eens aantrekken, maar er een hele dag op lopen zie ik niet meer zitten. Een aantal schoenen kunnen denk ik wel weg.

Voor mijn gevoel ben ik met mijn nieuwe schoenen wat dichter bij mijn doel om een capsule wardrobe te maken gekomen. Ik ga de komende dagen eens kijken of ik voor september, oktober en november een aantal kledingstukken kan uitzoeken die ik in deze maanden ga dragen. Een soort van oefencapsulwardrobe. Dit moeten dan kledingstukken zijn die ik naar mijn werk kan dragen en een paar voor de dagen dat ik thuis werk/vrij ben. Ik denk zelf aan:

 • 1 nette spijkerbroek
 • 1 'oude' spijkerbroek
 • 1 zwarte broek
 • 1 jurk olijfgroen
 • 1 jurk zwart
 • 1 rok zwart
 • 1 vest zwart
 • 1 vest grijs 
 • 1 colbertje donkerblauw
 • 1 colbertje grijs
 • spijkerjasje
 • maillots, sokken, shirtjes etc
 • halfhoge laarjes cognackleur
 • mijn nieuwe schoenen!
Dit is wat ik nu in mijn hoofd heb, maar moet ik nog een beetje beter uitwerken. Wellicht nog leuk voor een aparte blog. 

Pffff ... ben wel opgelucht hoor, nu ik eerlijk heb opgebiecht dat ik geld aan schoenen heb uitgegeven, zo'n groot geheim meedragen lijkt me helemaal niet fijn! 😉


8 opmerkingen:

 1. Maar,maar, dat is toch volkomen verantwoord? Je moet zuinig op je lijf zijn, zeker op de voeten die je de hele dag dragen. Maar goed, zo denk ik al mijn hele leven, ik koop vrij dure goede schoenen waardoor ik goede voeten heb en omdat het kwaliteitsschoenen zijn doe ik er lang mee. Uiteindelijk vallen de kosten daardoor mee. Eén paar schoenen heb ik zeker veertien jaar gedragen. Toen kwam er een gaatje in en werden het tuinschoenen.
  Verder verzorg ik schoenen goed. Netjes poetsen (met rapide paardenvet)houdt ze langer mooi, op tijd verzolen als het nodig is doe ik ook.
  Veel plezier met je schoenen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Anoniem, wat een ontzettend aardige reactie! Ja, ik ben het natuurlijk helemaal met je eens! Ik heb draag mijn schoenen ook heel lang. Een grote maat betekent ook dat ik altijd veel geld kwijt ben aan een paar schoenen. Ik verzorg mijn schoenen ook altijd goed en heb sommige paren ook al meer dan tien jaar! Ik hoop dat deze ook fijn zitten!

   Verwijderen
 2. Wat anoniem ook zegt: nooit besparen op je eigen lichaam. Als je slechte voeten hebt en ondersteuning nodig hebt, kun je wel geld uitbesparen door minder goede schoenen te kopen, maar dat gaat je alleen maar meer kosten op lange termijn (houding, knieen etc.).
  De beste investering is investeren in jezelf. Dat geldt voor geest én lichaam.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Uitklokken, het is natuurlijk heel logisch om in jezelf op deze manier te investeren. Ik had er ook niet echt moeite mee hoor! ;-) Maar omdat het dan toch iets is wat ik me had voorgenomen om niet te doen lijkt het een beetje op falen. Zo'n stukje erover schrijven en dan deze lieve reacties krijgen maakt het wel weer goed! Ik ga nu even reageren op jouw laatste blog over geen zin in iets leuks hebben. Dat is mijn namelijk ook niet onbekend.

   Verwijderen
 3. Ze zijn je van harte gegund hoor, je fijn zittende schoenen. Zo belangrijk om goed te kunnen lopen en staan, je voeten zijn letterlijk je basis. Leuk dat je je beweegredenen uit de doeken doet, maar absoluut niet iets om je voor te schamen. Veel fijn loopplezier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Hermien, net als bij jouw nieuwe rugtas... je had hem gewoon echt nodig maar toch voel je je geroepen om tekst en uitleg te geven. Nergens voor nodig inderdaad! Dank je voor je lieve reactie!

   Verwijderen
 4. Hoi Stella,

  Wat een verhaal, maar wel super herkenbaar zeg. De éérste keer dat je steunzolen hebt laten aanmeten? Nooit eerder gehad als kind? Weet niet wat voor soort steunzooltjes je aangemeten hebt gekregen, maar er zijn idd van die hele lompe dingen bij. Laat zelf altijd van die 3/4-tjes aanmeten en zeg er altijd expliciet bij smalle, smalle en nog eens smalle. Die brede lompe dingen passen niet in leuke schoenen. En je bent toch al aangewezen op vaak wat duurdere schoenen met een los en uitneembaar voetbed. Je mag wel de conclusie trekken dat je voor een vermogen aan je voeten hebt. Jij nu van die lange zolen welke tot onder de tenen doorlopen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi Suzanne, nee, als kind had ik ze niet, mijn broer wel weet ik nog, dat waren een soort metalen plankjes geloof ik. Ik kreeg last van mijn tweede tenen.. daar zit minder gevoel in en na onderzoek bleek dat ik doorgezakte voeten heb. Lang leve de ouderdom!! Ik heb inderdaad van die hele lompe dikke lange dingen die pas in een schoen kunnen als je de schoen eerst sloopt en het voetbed eruit neemt. Ik ben erg blij met je tip!! Had zelf ook al bedacht dat er misschien alternatieven zijn, ik ga zeker op zoek naar 3/4tjes! Fijn dat je dit bericht hebt achtergelaten. Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen