donderdag 26 maart 2020

Week van het geld

De 'Week van het geld' zou deze week plaatsvinden maar is, net als zoveel andere activiteiten, afgelast. Veel van deze 'Week van het geld' speelt zich normaal gesproken af op scholen. Ook bij mij op school was het de bedoeling dat er aandacht besteed zou worden aan de 'Week van het geld. Helaas, maar volledig logisch dat dit nu niet kan! Toch wil ik in deze blogpost stilstaan bij de 'Week van het geld. Juist in deze periode is geld enorm belangrijk, een dagelijks onderwerp van gesprek en enorme zorg voor velen, om nog maar niet te spreken over de impact van de coronacrisis op de wereldeconomie!

Een heel groot deel van de coronaberichtgeving gaat over de geld. De overheid heeft allerlei beloften gedaan om gedupeerden te compenseren en ik ga er vanuit dat dit ook werkelijk gebeurt. Maar of het voldoende is zal de tijd leren. Ik maak me hier wel zorgen over. In mijn omgeving maak ik me zorgen over:

Mijn kleine sportschooltje. Het is geen onderdeel van een keten en wordt gerund door twee mannen, E en P. Zij geven fitnesstrainingen en judolessen. Daarnaast zijn er derden die ruimtes huren om daar onnder andere Oosterse sporten te beoefenen, bokslessen te geven en yogaklassen te verzorgen. Ook kan er een ruimte worden gehuurd voor kinderfeestjes. Ik heb al een mail gestuurd waarin ik heb gezegd dat ik mijn contributie over de sluitingsperiode niet terug hoef te ontvangen. 

Mijn kapper. Een paar jaar geleden heeft mijn kapper, een jonge vrouw, een goedlopende zaak die al meer dan 25 jaar bestond, overgenomen. Ze runt dit bedrijf nu samen met een schoonheidsspecialiste. Ze hebben heel veel energie, tijd en ook geld gestoken in deze overname en werken keihard om het hoofd boven water te houden. Het bedrijf is gevestigd in het centrum van mijn stad op een A-locatie waar de huren pittig zijn. Ik gun deze twee jonge vrouwelijke ondernemers dat ze deze crisis te boven komen. Zodra zij weer open zijn maak ik een afspraak, ook al is het niet meteen nodig.

Onze hulp. Zij is als ZZP-er aan de slag bij diverse organisaties en een groot deel van haar werkzaamheden voert zij uit bij ouderen. Hier is zij nu niet meer welkom en zij mist daardoor een aanzienlijk bedrag aan inkomsten. Ook fooien waarvan ik weet dat zij die gebruikt voor de leuke dingen die zij en haar 8-jarige zoontje af en toe doen. Bij ons is ze nog wel welkom en wij steunen haar steunen financieel indien nodig. Hopelijk ontvangt zij de compensatie voor ZZP-ers ook snel.

Mijn studenten. Veel van hen wonen zelfstandig, sommigen ook met eigen kind(eren). Zij kunnen nu niet naar hun bijbaantjes in de horeca en lopen zo inkomsten mis. Vaak hebben ze al moeite om alle financiële ballen hoog te houden omdat de druk om de laatste telefoon te bezitten en de nieuwste sneakers te dragen erg hoog is. Met geld kan ik de studenten niet helpen maar kan ik ze wel helpen met het op orde krijgen van hun administratie door advies en ondersteuning bij het bellen en mailen naar bedrijven wanneer ze schulden hebben opgelopen.

Aanstaande zaterdag komt er een gastblog van mij bij Zuinigeman.nl online waarin ik het heb over de 'Week van het geld'. Hierin pleit ik voor lessen over geld aan de kinderen die momenteel thuis onderwijs krijgen. Maar geef ik ook de tip aan de volwassenen om in deze periode wat extra aandacht aan de administratie te besteden. Hier wil ik dan nog een extra voorstel doen, of beter gezegd een oproep doen om even niet heel zuinig te zijn  maar juist was guller te zijn naar anderen die het in deze tijd financieel moeilijk hebben of moeilijk zullen krijgen door deze crisis.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten