woensdag 18 september 2019

Consuminder jij samen?

Vroeger (nee, niet eens zo heel lang geleden) was ik een consument waar je u tegen zei.  Ik dacht nooit lang na over een aankoop en keek niet achterom naar de ecologische voetstap die ik achterliet. Mijn man vond daar wat van, maar zei daar niet vaak iets van. Het was tenslotte mijn eigen geld waar ik alle spullen van kocht. Georg was in die tijd geen big spender omdat zijn budget niet zo ruim was als mijn budget. Daarnaast hechtte hij veel minder waarde aan kleding, verzorgingsproducten etc. Voor zijn werk had hij werkkleding, en voor vrije tijd had hij geen bijzondere kledingwensen. Als het lekker zat en er fatsoenlijk uitzag was het goed.

Op een gegeven moment ben ik gaan ontspullen, en me meer gaan verdiepen in duurzaam leven en consuminderen. De vele websites op dit gebied hebben me mede geïnspireerd en gemotiveerd.

Soms heb ik ideeën om nóg zuiniger, of nóg duurzamer te gaan leven. Georg vindt best en doet mee wanneer hij kan. Maar bij bepaalde projecten die ik wil starten haakt hij af. 

Zo wil ik bijvoorbeeld een maand lang proberen om zo min mogelijk eten te kopen en alle voorraden eerst op te maken. In principe is dit niet zo ingewikkeld omdat ik de eetplanning maak en de boodschappen bestel. Maar omdat Georg vaak voor het eten zorgt en natuurlijk ook zijn wensen heeft krijg ik hem daar niet in mee. Ik kan daar dan een beetje in doorslaan en wil het perfect doen. Natuurlijk snap ik dat dat niet handig is en ook niet echt werkt, dus ga ik zo'n project wel aan maar ben ik wat minder streng.

Ook bij het ontspullen kan ik doordraven en is het misschien maar goed dat iemand af en toe op de rem trapt! Het huis zo heel leeg zijn en alle overbodige spullen zouden een andere eigenaar vinden. Georg zorgt voor een gezellige touch in huis door mooie kunst, gekke voorwerpen en andere zaken op te hangen of neer te zetten. Het huis is bij lange na niet vol, maar ook zeker niet leeg!

Samen houden we er gelukkig dezelfde ideeën op na wanneer het op duurzaamheid en consuminderen aankomt. Maar ook zijn we af en toe gewone mensen die wel  eens een impulsaankoop doen, of een luxe aankoop. En naast een autovakantie in de zomer gaan we in de winter altijd met het vliegtuig (in Europa) op vakantie! 

Dat zuinig leven niet altijd kan of lukt, daar heb ik me inmiddels bij neergelegd, en stiekem is het ook wel eens fijn om eens uit de band springen, zolang we ons er van bewust zijn wat het doet met milieu en portemonnee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten