woensdag 28 augustus 2019

Jong geleerd .....

Vanmorgen had ik even e-mailcontact met collegablogger 'stoppenvoormijnvijftigste'. Hij bood aan om mijn jonge blog in zijn blogrol te plaatsten, wat ik natuurlijk dolgraag accepteerde! En toen bedacht ik me ineens dat het zo leuk is dat er zoveel jonge mensen bloggen over en bezig zijn met hun financiële toekomst. En dat ik met de wijsheid van nu graag nog even 20 tot 30 jaar terug in de tijd zou willen gaan. Wat had ik dan anders gedaan en wat had dat me dan opgeleverd?

Anders: 
-Ik zou veel minder kleren, schoenen, tassen en andere zooi gekocht hebben;
-Ik zou veel minder prullen voor in huis gekocht hebben;
-Ik zou veel vaker zelf (lekkerder en gezonder) gekookt hebben in plaats van buiten de deur eten;
- Ik zou een overzicht bijhouden van mijn inkomsten en uitgaven;
- Ik zou ….. er zijn nog een paar dingen maar die zijn wat privacy-gevoeliger en daarom niet geschikt voor publicatie


Opgeleverd:

- Ik zou waarschijnlijk al veel minder werken dan ik nu doe;
- Ik zou …. misschien al wel helemaal gestopt zijn met werken!;
- Ik zou ergens anders wonen, liefst in een wat minder stedelijke omgeving in een huis met een grote (moes)tuin;
- Ik zou me meer inzetten voor de maatschappij door vrijwilligerswerk te doen;


Bovenstaande zijn de dingen die nu als eerste in me opkomen. Gelukkig ben ik niet iemand die snel spijt heeft want gedane zaken nemen geen keer, dus de lijst 'anders' is precies dát! Het had anders gekund, maar ik heb het niet gedaan. Daar ben ik nu niet minder tevreden door en ook niet minder gelukkig. Wél wijzer en daarom doe ik een aantal dingen inmiddels wel anders en ben ik me veel bewuster van mijn financiële toekomst. Beter laat dan nooit.

Ik denk trouwens wel dat het belangrijk is dat jongere generaties zich eerder verdiepen in financiële zaken zoals pensioen, eerder stoppen met werken, duurzamer leven en consuminderen. Gelukkig gebeurt dat ook op de vele blogs die ik lees!

2 opmerkingen: